Φίλες και φίλοι,

Σε κάθε προεκλογική περίοδο ακούμε πολλά για τη «νησιωτικότητα», πόσο μάλλον στα Δωδεκάνησά μας, που είναι από τα πλέον απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα μικρό νησί, την Πάτμο, πάντα πίστευα και πιστεύω πως το μεγάλο στοίχημα είναι η νησιωτικότητα να αξιοποιηθεί ως προτέρημα κι όχι ως μειονέκτημα.

Μέσα από τη συνεχή τριβή με την καθημερινότητα των Δωδεκανησίων, θέτω τις ακόλουθες προτάσεις, οι οποίες θα δώσουν πνοή στα νησιά μας. Σας υπόσχομαι πως θα εργαστώ σκληρά, από όποια θέση μου εμπιστευτούν οι νησιώτες μας, άλλα και ο νέος μας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να υλοποιηθούν όλες με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Υγεία

1) Εκσυγχρονίζουμε τον εξοπλισμό κάθε Κέντρου Υγείας, ώστε να υπάρχει άμεση και έγκυρη διάγνωση. Εισάγουμε και χρησιμοποιούμε τη σύγχρονη τηλεϊατρική.

2) Δεν αφήνουμε κανένα νησί χωρίς γιατρό. Δίνουμε ουσιαστικά κίνητρα, ώστε οι νέοι γιατροί να προτιμούν τα νησιά, τόσο για το αγροτικό τους, όσο και για την πλήρωση οργανικών θέσεων.

Τουρισμός

3) Δημιουργούμε στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης κάθε τόπου με βάση τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Εστιάζουμε στις περιοχές που προσφέρονται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, δημιουργούμε τις απαραίτητες υποδομές και επαναφέρουμε την κρουαζιέρα.

Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα

4) Δίνουμε οικονομικά κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με καινοτόμες μορφές τουρισμού και νέες τεχνολογίες, και τις βοηθάμε να λειτουργούν όλο το χρόνο. Δίνουμε κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα για να κρατήσουμε τους νέους στα νησιά μας.

Παιδεία

5) Αναβαθμίζουμε τις τουριστικές σχολές και δημιουργούμε νέες. Ανοίγουμε τμήματα σεμιναρίων που θα προσφέρουν δια βίου μάθηση σε επαγγελματίες του τουρισμού. Βελτιώνουμε και στηρίζουμε τα υπάρχοντα εκκλησιαστικά σχολεία.

Πρωτογενής τομέας

6) Βοηθάμε τους παραγωγούς μας να ενισχύσουν τη δραστηριότητα και την παραγωγή τους. Απλοποιούμε τη διαδικασία πιστοποιήσεων και κατοχυρώνουμε όλα τα παραδοσιακά προϊόντα της Δωδεκανήσου, αυξάνοντας την αξία τους. Συνδέουμε τον αγροτικό τομέα με τον τουρισμό.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

7) Εφαρμόζουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη νησιωτική Ελλάδα. Μηδενίζουμε τα άσκοπα ταξίδια για γραφειοκρατικές υποθέσεις και απλουστεύουμε την καθημερινότητα των νησιωτών. 

Μεταναστευτικό

8) Καταργούμε τα κέντρα κράτησης στα νησιά μας. Τα μετατρέπουμε σε κέντρα ταυτοποίησης, εφαρμόζουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και οριοθέτησης και επιταχύνουμε τις διαδικασίες επαναπροώθησης και ασύλου. Διατηρούμε τα αντίμετρα για τα νησιά που έχουν υποστεί συνέπειες.

Περιβάλλον

9) Προστατεύουμε τις ακτές από τη διάβρωση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

10) Υλοποιούμε μελέτη επάρκειας νερού για κάθε νησί σε βάθος δεκαετίας.

11) Φροντίζουμε τα αδέσποτα ζώα. Χρηματοδοτούμε την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να δημιουργηθούν καταφύγια αδέσποτων ζώων σε κάθε νησί. 

Μεταφορές

12) Στόχος να μην μένει κανένα νησί αποκομμένο και απομονωμένο. Επιδοτούμε επιπλέον δρομολόγια πλοίων. Αναβαθμίζουμε τα αεροδρόμια, ώστε, όπου είναι δυνατόν, να δέχονται μεγαλύτερα αεροσκάφη και να αποκτούν διεθνή χαρακτήρα.